ISO 14001 Környezetirányítási rendszer

Napjainkban egyre jelentősebb szerepet kap a környezetvédelem minden területen, így előtérbe helyeződik az ISO 14001 környezetirányítási rendszer fontossága is.

Jó, ha tisztában vagyunk környezetvédelmi teljesítményünkkel, legyen szó magánszemélyről vagy vállalatról.


A rendszer segítségével képet kaphat a szervezet vezetősége, munkavállalója a szervezet környezeti teljesítményéről.

 • Ha az Ön vevője, beszállítója kéri az ISO 14001 szabvány bevezetését és működtetését, mert számára fontos a környezet megóvása.
 • Ha a cégének fontos a környezet védelme.
 • A környezetvédelmi jogszabályoknak való megfelelés igazolása!
 • Ha felelős vállatvezetőként szeretne nyugodtan aludni, mivel a sok egyéb jogszabályi kötelezettség mellett, a környezetvédelem területén tudhatja, hogy amit lehet, mindent megtettek.
 • Hosszútávon sikeresség, amikor együtt fejlődik a piaci igényekkel, fenntartható működés.
 • Bírságok elkerülése.

Az ISO 14001 szabvány bevezetésének egyik kulcs lépése az érvényes környezetvédelmi jogszabályoknak való megfelelés kiértékelése.

A tanácsadó segítségével a cégére vonatkozó jogszabályok azonosításra kerülnek, amelynek való megfelelés is egyértelmű lesz.

Amint ezt elvégezzük a szervezeténél, bátran várhatja a környezetvédelmi hatóság képviselőjét is.

Ön szerint miért fontos az ISO 14001 környezetirányítási rendszer bevezetése?

 • a vevő vagy a beszállító kéri,
 • a cég felső vezetősége fontosnak tartja a környezetének, környezetünknek védelmét,
 • tisztában szeretne lenni a vezetőség a környezetvédelmi jogszabályokkal?

Minden cég / intézmény, folytasson az bármilyen tevékenységi kört, megegyezik valamiben. A tevékenységük alatt valamilyen természeti erőforrást igénybe vesznek, és a felhasználásával terhelik, súlyosabb esetben szennyezik a környezetet.

Világunk szerencsére egyre inkább odafigyel a cégek, gyárak tevékenységeire és az abból eredő anyag felhasználásra és a termelés / szolgáltatás által generált környezeti hatásokra. Az ilyen fajta tevékenységek ellenőrzésére és az elvárások egységesítésére környezetvédelmi jogszabályokat alkalmazunk, a cégek ezen jogszabályok alkalmazásával biztosítanak arról mindenkit, hogy tevékenységük alatt kiemelt figyelmet biztosítanak a negatív környezeti hatások csökkentésére. A jogszabályok alkalmazásával a cég kiáll a környezeti felelősségvállalás mellet, nem utolsó sorban ezzel ki is emelkedhet a versenytársak közül. Ezen felül az ügyfelek szemében is pozitív hatást érhet el a cég a környezetközpontú irányítási rendszer alkalmazásával.

Környezetközpontú Irányítási Rendszer (KIR) lényege, hogy megelőzze a környezetszennyezést és a lehető legjobban lecsökkentse a környezetre gyakorolt terhelést. A cégek hosszú távon profitálhatnak egy ilyen rendszer bevezetésével, mivel a hatékony erőforrás használatnak köszönhetően a kiadások csökkenhetnek.

Az ISO 14001 (KIR) szabvány célja:

 • Az ISO 14001 szabvánnyal növelhető a cég hatékonysága, ezáltal az eredményesség is növekszik. A hatékonysággal és a szabvány meglétével a cég értéke is növekszik
 • A szabványosításnak köszönhetően átláthatóbb szervezeti működés jön létre, egyértelművé válik minden alkalmazott felelősségi és hatásköre
 • Nő a beszállítók és az ügyfelek bizalma a céggel szemben, így ügyfélbővülés érhető el
 • Az ISO szabványok használatával még több tenderen való indulás válik lehetővé

Ön szerint miért fontos az ISO 14001 szabvány bevezetése?

ISO 14001 környezetirányítási rendszerMost gondoljuk végig, hogy miért érdemes bevezetni az ISO 14001 környezetirányítási rendszert!

 • Amennyiben az Ön ügyfele, beszállítója igényli az ISO 14001 környezetirányítási rendszer bevezetését több mint valószínű, hogy neki is fontos környezete épen tartása és szeretné ezt a nézetet érvényesíteni az Ön cégénél is.
 • Jó találkozási pont lehet, ha vállalkozásának vagy Önnek amúgy is célja a környezet és annak megóvása. Amennyiben így van Ön a legjobb helyen jár, mivel ezek a célok a Toma-Group Kft. vezetésének és tagjainak is kiemelten fontos!
 • A legfontosabb az ISO 14001 környezetirányítási rendszer bevezetése és megfelelő működtetése, valamint a környezetvédelmi jogszabályoknak való megfelelés igazolása!

Ha felelős vállalatvezetőként szeretne nyugodtan aludni, mivel a sok egyéb jogszabályok kötelezettség mellett, a környezetvédelem területén tudhatja, hogy amit lehet, mindent megtettek? Ez az egyik legfontosabb cél, hiszen csak akkor lehet egy cég hosszútávon sikeres, ha együtt fejlődik a piaci igényekkel, fenntarthatóan működik és az sem mellékes, hogy nem kell rettegni, hogy milyen bírságot szab ki a hatóság.

 

Mindezt biztosítja az ISO 14001 környezetirányítási rendszer?

Az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszer bevezetésének egyik legfontosabb lépése az érvényes környezetvédelmi jogszabályoknak való megfelelés kiértékelése. A tanácsadó segítségével a cégére vonatkozó jogszabályok azonosításra kerülnek, amelynek való megfelelés is egyértelmű lesz. Amint ezt elvégezzük a szervezeténél, bátran várhatja a környezetvédelmi hatóság képviselőjét is. Olvasson angol nyelven az ISO 14001 szabványról a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet hivatalos weboldalán.

 

Ez jól hangzik, de akkor nem elég a jogszabályi megfelelés, miért kell az ISO 14001 teljes kiépítése…

Amennyiben az Ön vevője illetve beszállítója kéri akkor az, maga a választ is rejti. Azért mert szeretné a vevőt vagy a beszállítót megtartani! Ha Ők nem kérik, akkor valóban meg lehet fontolni, hogy miért is kell mégis?

4 ok, amiért ne hagyja ki az ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszer kiépítését:

 1. amennyiben elvégezteti velünk a jogszabályi kiértékelést és végre aludhat egy jót, tisztában lesz a jogszabályi változásokkal, nem kell erre plusz időt, pénzt és energiát kell fordítania,
 2. a szervezetének környezeti teléjesitménye dokumentálva lesz, azaz a munkatársak felelőssége jobban ellenőrizhetővé válik,
 3. a vállalatnál az energiafelhasználás illetve a szennyező anyag kibocsájtások követhetővé válnak, nem dob ki pénzt az ablakon feleslegesen,
 4. a cége megítélése a vevők, beszállítók szemszögéből javul, még ha nem is kérték az ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszer bevezetését és működtetését.

 

Nem habozok, megpróbáljuk…

Mit kell tennie, ha ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszert és tanúsítványt szeretne?
Kérje ajánlatunkat, tájékoztatónkat. Készséggel állunk a rendelkezésére, hiszen mi örülünk, ha még egy olyan céget ismerhetünk meg, akinek fontos a környezet.

 

Kérje ajánlatunkat ISO 14001 (KIR) rendszer bevezetésére!

Ajánlatkérés

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Cégnév

  Telefonszám

  Üzenet

  Mentés