Az Európai Unió tagállamaiban gyártott és forgalmazott, illetve a tagországokba exportált élelmiszerekre vonatkozóan a HACCP-módszer egy 1993-ban elfogadott dírektíva értelmében 1995. decemberétől kötelező érvényű.
HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point)
Magyarországon ennek a módszernek az alkalmazását 2004-től tették kötelezővé, melyhez a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) nyújt segítséget, és bevezetését egyre szélesebb körben alkalmazzák az élelmiszer- és vendéglátóiparban. A HACCP rendszer nem tanúsítható azonban egyes tanúsítók igazolást adnak ki a megfelelő HACCP rendszer működéséről.
Kinek ajánljuk a HACCP rendszer kiépítését?
Az élelmiszerlánc közvetett és közvetlen résztevőinek, például:
- élelmiszergyártóknak,
- élelmiszerkereskedőknek,
- vendéglátóipari egységeknek,
- élelmiszerek raktározásával, szállításával és terítésével foglalkozóknak,
- az élelmiszeripari gépeket gyártó szervezeteknek,
- élelmiszeripari csomagolóanyagokat gyártó vállalatoknak.
A rendszer alapelvei
A HACCP rendszer hét alapelvre épül:
- Veszélyelemzés
- A kritikus szabályozási pontok meghatározása
- A kritikus határértékek kidolgozása
- A felügyeleti rendszer kidolgozása
- Hibajavító eljárások kialakítása
- Igazoló eljárások
- Dokumentálás
Melyek a HACCP rendszer előnyei?
- javítja a vállalkozás piaci megítélését,
- javítja a kapcsolatot a beszállítókkal, a vevőkkel, valamint a hatóságokkal.