HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point)

Az Európai Unió tagállamaiban gyártott és forgalmazott, illetve a tagországokba exportált élelmiszerekre vonatkozóan a HACCP-módszer egy 1993-ban elfogadott dírektíva értelmében 1995. decemberétől kötelező érvényű.

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point)

Magyarországon ennek a módszernek az alkalmazását 2004-től tették kötelezővé, melyhez a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) nyújt segítséget, és bevezetését egyre szélesebb körben alkalmazzák az élelmiszer- és vendéglátóiparban. A HACCP rendszer nem tanúsítható azonban egyes tanúsítók igazolást adnak ki a megfelelő HACCP rendszer működéséről.

Kinek ajánljuk a HACCP rendszer kiépítését?

Az élelmiszerlánc közvetett és közvetlen résztevőinek, például:

  • élelmiszergyártóknak,
  • élelmiszerkereskedőknek,
  • vendéglátóipari egységeknek,
  • élelmiszerek raktározásával, szállításával és terítésével foglalkozóknak,
  • az élelmiszeripari gépeket gyártó szervezeteknek,
  • élelmiszeripari csomagolóanyagokat gyártó vállalatoknak.

A rendszer alapelvei

A HACCP rendszer hét alapelvre épül:

  • Veszélyelemzés
  • A kritikus szabályozási pontok meghatározása
  • A kritikus határértékek kidolgozása
  • A felügyeleti rendszer kidolgozása
  • Hibajavító eljárások kialakítása
  • Igazoló eljárások
  • Dokumentálás

Melyek a HACCP rendszer előnyei?

  • javítja a vállalkozás piaci megítélését,
  • javítja a kapcsolatot a beszállítókkal, a vevőkkel, valamint a hatóságokkal.