Munkavédelmi kockázatértékelés

Munkavédelem egy kicsit másképp…

Biztosan hallott már a munkavédelmi kockázatértékelésről, vagy látott már olyan cégvezetőt, aki meg is csináltatta. Tisztelet a kivételnek, de általában úgy gondolják a cégvezetők, hogy fölösleges pénz kidobás, azaz egy szükséges rossz.

Természetesen a végzett tevékenységtől függ, hogy mennyire hasznos, de tapasztaltunk szerint egy képernyő előtt végzett munka esetén is vannak olyan munkavédelmi kockázatok, amelyekkel igen is foglalkozni kell, annak érdekébe, hogy a munkavállalók biztonságban érzzék magukat, elégedettek legyenek és adott munkakörben sokáig dolgozzanak Önnek.
Ha a szükséges dokumentumai megvannak a cégének és dokumentálva van ugyan a munkavédelmi oktatás, az még nem biztos, hogy elegendő, bár lehet, hogy a jogszabályoknak megfelel és nyugodt lehet a cégvezető.

Annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjon a kötelezettségekről nézzük meg együtt, minek is kell megfelelni.

 

A munkavédelem jogi szabályozása…

Nem kívánjuk felsorolni jelen cikkünkben a teljes jogszabály listát, amely a munkavédelemmel kapcsolatosak, inkább azokat a mérföldköveket mutatjuk be, amelyek fontosak a cége életében.

A munkavédelmi kockázatértékelést az 1993. évi XCIII. törvény 54 paragrafusának második bekezdése értelmében kell elkészíteni, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében. Tehát nem csak egy jogszabályi kötelezettségnek teszünk eleget, a kockázatértékelés elvégeztetésével, hanem teljes képet kaphatunk a munkavállalóinkat érintő veszélyekről, megelőzhetjük az esetleges baleseteket, foglalkozás egészségügyi megbetegedéseket.

Ne várja meg. hogy rendkívüli esemény történjen, kérjen kockázatértékelést! Mi segítünk, hogy tisztább képet kapjon a vonatkozó jogszabályi kötelezettségeiről. Amennyiben van már kockázatértékelése, de szeretne nyugodtan aludni, vezesse be a MEBIR rendszert!

 

Ha elkészítette a munkavédelmi megbízott a kockázatértékelését…

munkavédelmi kockázatértékelésHa nagy általánosságban a munkavédelmi megbízott megnézi a munkafolyamatokat, elkészíti a kockázatértékelést,  a szervezet képviselője általában elteszi jó mélyre a dokumentumot, hiszen a munkavédelmi törvény szerint úgyis majd 3 év múlva kell hozzányúlni.

Sajnos ennyire nem egyszerű a cégvezetők, a feladattal megbízott munkavállalók és a munkavédelmi szakember feladata. A munkavédelmi törvény 54 paragrafusának harmadik pontja szerint indokolt esetben el kell végezni újra a kockázatértékelést, de minimum három évente köteles a munkáltató elvégeztetni. A jogszabályban meghatározottak az indokolt esetek. Azonban a jogszabály következetes, nézzük meg mit mond a munkavédelmi törvény 57 paragrafusa:

„A munkáltató az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés munkáltatói feladatainak teljesítése érdekében a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter rendeletében meghatározott veszélyességi osztályhoz, munkavállalói létszámhoz igazodóan elegendő, de legalább a rendeletben megjelölt időtartamra és szakképesítési feltételekkel köteles munkavállalót kijelölni vagy foglalkoztatni , e személy részére valamennyi munkavédelemmel összefüggő információt megadni, és a szükséges tárgyi, szervezési feltételeket biztosítani” (Idézet a munkavédelmi törvényből)

Mit is jelent ez? Azt a kötelezettséget a munkáltató felé, hogy az 5/1993. (XII.26) MüM rendelet mellékletében meghatározott időközben munkavédelmi végzettséggel rendelkező szakembert kell foglalkoztatni, akár külső megbízottként. Ennek érdekében sajnos nem rakhatjuk fel a polcra az elkészített kockázatértékelést!

Mennyibe kerül a kockázatértékelés elkészíttetése a Toma-Group Kft.-nél?

Tisztában vagyunk vele, hogy minden gazdálkodó szervezetnek fontos a felmerült költségek optimalizálása, és ezt természetesen, amikor Önnek készítjük ajánlatunkat, figyelembe vesszük. Az ajánlatok bekérése, elbírálása során fontolja meg a szokásos közhelyet:

„Olcsó húsnak híg a leve!”

Egyet viszont bátran kijelenthetünk: A munkavédelmi kockázatértékelés elkészíttetése, olcsóbb mint a bírság! Kérje kötelezettségtől mentes ajánlatunkat és Ön sem fog csalódni szolgáltatásunkban!