MEBIR – Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszer

A MEBIR szabvány bevezetésével a munkavédelmi jogszabályok (rendeletek, törvények stb.) kerülnek azonosításra és kiértékelésre, mint egy munkaügyi ellenőrzés során, csak elmarasztalás és bírságok nélkül.

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételei a szervezetten munkát végzők egészségének, munkavégző képességének megóvása és a munkakörülmények humanizálása.

Célja, hogy megelőzze a munkabaleseteket és a foglalkozással összefüggő megbetegedéseket.

Minden szervezetre, ahol szervezett munkavégzés folyik, függetlenül attól, hogy az milyen szervezeti vagy tulajdoni formában történik, vonatkozik a 1993. évi  XCIII. törvény a munkavédelemről.

Mint minden törvényhez tartoznak “végrehajtási” rendeletek, amelyekkel a jogalkotók azt kívánják elérni, hogy a törvényben megfogalmazott követelmények teljesüljenek.

 • cégénél a munkavédelem teljes körű kontrollja,
 • munkavédelmi dokumentumok tartalmi megfelelőségének biztosítása,
 • jogszabályi megfelelés,
 • biztonságos munkakörülmények kialakításához átfogó rendszer,
 • a hatósági ellenőrzéseken feltárt hiányosságok kiküszöbölésére.

Biztos benne, hogy minden munkavédelmi jogszabályt, külső dokumentumot ismer, és tisztában van vele, hogy hogyan kell azoknak megfelelni?

Amennyiben igen, akkor bátran várhatja a hatósági ellenőrzéseket, de ha nem, akkor bírságra is számíthat.

Az MSZ 28001 szabvány bevezetése során vállalkozására vonatkozó munkavédelmi jogszabályok kerülnek kiértékelésre, kötelezettség mentesen, azaz bírságok nélkül.

Kérje ajánlatunkat MEBIR (ISO28001) rendszer bevezetésére!

MSZ 28001 Szabvány…

Minden munkavállaló és cégvezető, hallott már a munkavédelemről, ha minden igaz van is róla véleménye, ami lehet “rossz”, de lehet “jó” is, azonban mindenképpen fontos. A felelős, hosszútávra tervező vezetőnek fontosak a vele dolgozó alkalmazottak.
Az MSZ 28001:2008 szabvány címe -“A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere (MEBIR). Követelmények.” – is elárulja, hogy miről is szól a szabvány.

Ebben a menüpontban igyekszünk megfogalmazni azokat a kulcspontokat, amelyek szabványkövetelmények és jó ha minden cégvezető tud róluk.

Munkavédelmi jogszabályok

Minden szervezetre, ahol szervezett munkavégzés folyik, függetlenül attól, hogy az milyen szervezeti vagy tulajdoni formában történik, vonatkozik a 1993. évi  XCIII. törvény a munkavédelemről.
Mint minden törvényhez tartoznak “végrehajtási” rendeletek, amelyekkel a jogalkotók azt kívánják elérni, hogy a törvényben megfogalmazott követelmények teljesüljenek.

A MEBIR szabvány bevezetésével a munkavédelmi jogszabályok (rendeletek, törvények stb.) kerülnek azonosításra és kiértékelésre.
Biztos benne, hogy minden munkavédelmi jogszabályt, külső dokumentumot ismer, és tisztában van vele, hogy hogyan kell azoknak megfelelni?
Amennyiben igen, akkor bátran várhatja a hatósági ellenőrzéseket, de ha nem, akkor bírságra is számíthat. Az MSZ 28001 szabvány bevezetése során vállalkozására vonatkozó munkavédelmi jogszabályok kerülnek kiértékelésre, kötelezettség mentesen, azaz bírságok nélkül.

Amennyiben szeretne felelős cégvezetőként, hosszútávra tervezni és nyugodtan aludni, ne habozzon ajánlatot kérni az MSZ 28001 szabvány szerinti irányítási rendszer bevezetésére.

És még egy ok, amiért érdemes bevezetni a MEBIR rendszert

MEBIR munkaegészség és biztonságHa a vállalkozása munkavédelem területén makulátlan, azaz rendelkezik a munkavédelmi megbízott által készített dokumentumokkal, amelyeket Ön, mint cégvezető jóvá is hagyott, de akkor is felmerül a kérdés: ki is ellenőrzi a jóváhagyott dokumentumok tartalmi megfelelősségét? Ha a hatóság az első ellenőrző, ami a szervezetek nagy részénél így is van, és valami hiányosságot tapasztalnak, akkor bírságra számíthat. Ugye ezt Ön nem szeretné?

Amennyiben az MSZ 28001 szabvány bevezetése mellett dönt, a MEBIR rendszer kiépítése során a jóváhagyott dokumentumok ellenőrzésre kerülnek, a tévesztések, hibás illetve nem odaillő szövegrészek “kigyomlálása” illetve kijavítása megtörténik, mindez úgy, hogy  ismét feltérképezésre kerülnek a munkavédelmi kockázatok. De még ekkor sem lehet teljesen nyugodt!

Mit szólna, ha azt mondanánk, hogy a munkavédelmi megbízottat, valamint a tanácsadót és az Ön szervezetét, ellenőrzi egy jogosultsággal (akkreditációval) rendelkező szervezet és biztosan olcsóbb lesz, mint a bírság? Ez a tanúsítás. Így már nyugodtan aludhat, illetve a pihenését is jobban élvezheti.

Szeretne minden nap, olyan munkavállalókkal dolgozni, akik biztonságos munkavégzése biztosított?

Szeretnék nyugodtan aludni …

A fentiekből jól látszik, hogy nem is kell sokat tennie, ahhoz, hogy felelős cégvezető legyen. Nem kell többletmunkára számítani! Persze vannak még kötelező dokumentumok, amelyeket az MSZ 28001 szabvány előír (pl.: MEB célok, vezetőségi átvizsgálás), de összességében a MEBIR a munkavédelmet, az egészséges és biztonságos munkavégzést helyezi előtérbe.

Ne habozzon, kérjen ajánlatot MEBIR rendszerének kiépítésére, bevezetésére egy gyors adategyeztetés során egyedi ajánlatot készítünk az Ön cége számára:

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételei a szervezetten munkát végzők egészségének, munkavégző képességének megóvása és a munkakörülmények humanizálása.

Célja, hogy megelőzze a munkabaleseteket és a foglalkozással összefüggő megbetegedéseket.

Ajánlatkérés

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Cégnév

  Telefonszám

  Üzenet

  De mi is az a MEBIR rendszer? Példa…

  Képzeljük el, hogy munkatársaink szerepet játszanak egy online játékban, ahol az a célunk, hogy egy jól működő gazdaságot (farmot) építsünk fel.

  Kezdődjön a játék ahol a MEBIR rendszert is alkalmazzuk…

  A játék elején a munkavédelmi kockázatok, majdnem minimálisak. Egy- két “munkavállalónk” van, akik teszik a dolgukat, vetnek, kapálnak, locsolnak és természetesen a munka után édes a pihenés is.

  Most kezdünk belelendülni…

  A baleset nélkül eltelt időszakban folyamatosan gyűjtöttünk sok MEBIR tallért és elkezdhetünk nagyban gondolkodni.
  • Foglalkoztathatunk több “munkavállalót”,
  • több munkakörben,
  • ahol célszerű és lehetséges gépesíthetünk.
  Na de álljunk meg egy kicsit. Több munkavállaló? Több munkakör? Gépesítés? Ezek mind több munkavédelmi kockázattal járnak, és ugye szeretnénk jövőre is a piacon termékeket eladni, netalán termék palettát bővíteni.
  Gondoskodnunk kell róla, hogy a “gépeket”, “munkavállalókat” úgy irányítsuk, hogy ne legyen baleset, rongálódás, ne kelljen újat vásárolnunk, mert az nagyon sok MEBIR tallérba kerülne! Ennek érdekében a traktort nem vezetjük a lábukra, a munkavállalókat nem tesszük ki indokolatlan munkavédelmi kockázatoknak, figyelünk mindenre és kézben tartjuk a munkahelyi kockázatokat !
  A “dolgozók” biztonságosabban, egyre hatékonyabban végzik a kiadott feladatokat, beletanultak a folyamatokba és többet termelnek, mint valaha. A MEBIR rendszert az MSZ 28001:2008 szabvány szerint sikeresen működtetjük, a munkavédelmi kockázatértékelés alapján a kockázatokat sikerült a minimális szintre csökkenteni, nem történt munkabaleset, amiért jutalomban részesültünk. Jutalmunk sok-sok új MEBIR tallér!

  És happy end… illetve inkább a fényes jövő!
  Azért, mert vigyáztunk “munkavállalóinkra” miénk lett a legnagyobb gazdaság! Nekünk vannak a legjobb gépeink, a hatóság – jelen esetben a játék felügyelői- nem szabtak ki munkavédelmi bírságot, az ellenőrzések során nem tapasztaltak jogszabályoktól való eltérést ezért jutalomban részesültünk, a MEBIR tallérokat fejlesztésekre, a munkavállalóink jutalmazására, csapatépítő lakomára költhetjük, ennek eredménye a munkavállalók teljesítmény növekedése.
  Az MSZ 28001 piacon is jobb lett a vállalatunk megítélése, ugyanis a “munkavállalóink” szájhagyomány útján jó hírünket keltették, szívesebben vásárolnak tőlünk, mint a konkurenciától.

  A továbbiakban…
  Mint látjuk, tényleg elértük célunkat, jó és stabil “munkavállalókkal”, jó környezetben tudtunk – a hatósággal is – együttműködve, olyan gazdasági tevékenységet folytatni, ami nyereséget termel a tulajdonosoknak, vezetőknek, fel vagyunk készülve a jogszabályi változásokra és mindennek alapja, hogy a MEBIR szabályokat betartottuk, a működés során, ahol kellett változtattunk és folyamatosan működtetjük azokat. A vevőkkel, piaci szereplőkkel is sikerült jó kapcsolatot kialakítani, hozzánk járnak vásárolni, mert látják, hogy számunkra fontos “sorstársaink” egészsége, ezzel is stabil társaság vagyunk a szemükben.

  Amennyiben kedvet kapott egy olyan szervezetet vezetni, vagy abban munkavállalóként dolgozni, amely, mint a “mi” virtuális farmunk, stabil alapokon működik, kérjen tájékoztatást vagy ajánlatot tőlünk, és ne felejtse el, hogy a MEBIR rendszer jól integrálható az MSZ EN ISO 9001:2015, MSZ EN ISO 14001:2005 és egyéb irányítási rendszerekkel együtt is.
  Látogasson vissza hozzánk, mert a farmunk élete nem csak játék és mese… minden élményt, tapasztalatot bemutatunk, a tapasztalatainkat az életből vesszük, ezért Önnel is megtörténhetnek! Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy naprakész legyen a MEBIR-ben, munkavédelemben, szolgáltatásainkban, vagy ha csak érdekli, hogy mi történik a farmunkon.

  Mentés